Coğrafi İşaret Kıymetli Bir Kimliktir
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, AciMER ve YÜCİTA iş birliğinde, “Antalya Coğrafi İşaretler Zirvesi” düzenlendi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Coğrafi İşaretler Zirvesi’ne katıldı. Başkan Muhittin Böcek, coğrafi işaretin, üretildiği bereketli toprakların kültürünü, tarihini, üretim bilgisini ve emeğini temsil eden çok kıymetli bir kimlik olduğunu belirterek, “Antalya Gastronomi Festivalimizle Antalya’nın lezzetlerini ve coğrafi işaretli ürünlerini dünyaya tanıtmaya devam ediyoruz” dedi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi (AciMER) ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) iş birliğinde, “Antalya Coğrafi İşaretler Zirvesi” düzenlendi. Türkiye ve Avrupa Birliği'ndeki coğrafi işaret uygulamalarının ele alınacağı, güncel gelişmelerin paylaşılacağı, “Antalya Coğrafi İşaretler Zirvesi” Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu’nda başladı. Zirvenin açılışına Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, İlçe Belediye Başkanları, kamu ve kurum temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
HERKESE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR
Zirvenin açılışında konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, “Antalya’nın kadim bir kültüre sahip olduğunu belirterek, “Bu kültürün yüzlerce yıllık serüveninden ilmik ilmik süzülerek gelen pek çok lezzetimiz, ürünümüz, gıdamız, yemeklerimiz var. Bunları da sayın ortaya devasa bir potansiyel çıkıyor. YÜCİTA başta olmak üzere bu işin uzmanları, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız oda ve borsa başkanlarımız hepimiz üzerimize düşen neyse hangi ürün ya da ürünler bize düştüyse tek tek çalışacağız. Akdeniz Üniversitesi ve YÜCİTA bizim rehberimiz olacak. Bu bir yarış değil. Biz zaten var olan potansiyelimizi harekete geçirmeye çalışıyoruz. Bu coğrafya muhteşem bu kültür çok kadim. Bu büyük de bir sorumluluk gerektiriyor. Bu sorumluluğun gerekliliğini yerine getirmemiz gerekiyor” dedi.
COĞRAFİ İŞARET KIYMETLİ BİR KİMLİKTİR
Antalya Coğrafi İşaretler Zirvesi’nde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise Antalya’nın turizmin yanı sıra tarımın da başkenti olduğunu belirterek, “Coğrafi işaret, üretildiği bereketli toprakların kültürünü, tarihini, üretim bilgisini ve emeğini temsil eden çok kıymetli bir kimliktir. Yerel yönetimler olarak bizler, bu kimliğin korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması noktasında önemli sorumluluklara sahibiz. Çünkü coğrafi işaretler yalnızca bir pazarlama aracı değil, aynı zamanda kırsal kalkınmanın, yerel istihdamın, kadın ve genç girişimciliğin en güçlü destekçisidir” dedi.
BÜYÜKŞEHİR TESİSLERİYLE YEREL ÜRETİMİ DESTEKLİYOR
Başkan Muhittin Böcek, Gazipaşa narından, Korkuteli karyağdı armuduna, Alanya muzundan Finike portakalına, Manavgat susamından Antalya piyazına, serpme böreğine ve muhteşem kabak tatlısına kadar birçok ürünün coğrafi işaret sürecini desteklediklerini söyleyerek, “Üreticilerimize eğitim, lojistik ve pazarlama desteği veriyoruz. Korkuteli ve Kumluca’da hayata geçirilen meyve ve sebze kurutma tesisleri ve bunun yanında yaş sebze ve meyve paketleme tesisleri ile de yerel üreticin ürününün değerli hale getirildi. Bu tesisiler ile atıkların azaltılmasını, gıda israfının engellenmesini ve gıdanın raf ömrünün uzatılmasını sağlayan sürdürülebilir bir çözüm sunuyoruz” diye konuştu.
KOOPERATİFLER İLE İŞBİRLİĞİ
Başkan Muhittin Böcek, coğrafi işaretli ürünlerin markalaşması için fuarlar, festivaller ve tanıtım organizasyonları düzenlendiğini de belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yıl 9-11 Mayıs tarihleri arasında yapacağımız 4. FoodFest Antalya Uluslararası Gastronomi Festivalimizde Antalya’nın lezzetlerini ve coğrafi işaretli ürünlerini dünyaya tanıtmaya devam ediyoruz. Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı ile birlikte düzenlediğimiz Kooperatifçilik Çalıştayı, coğrafi işaretli ürünlerin sürdürülebilirliği için üretici örgütlenmesinin yani kooperatifleşmenin hayati bir önemi olduğunu ortaya koymuştur. Ürünün yalnızca tescillenmesi değil, doğru şekilde işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanması için üreticilerin birlikte hareket etmesi gereklidir. Biz de Antalya’da bu bilinçle üretici birliklerini ve kadın kooperatiflerini destekliyor, kırsalda ortak aklı ve birlikte üretimi teşvik ediyoruz.”
ZİRVE İKİ GÜN SÜRECEK
Konuşmaların ardından ise Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Antalya Coğrafi İşaretler Zirvesi anısında Başkan Muhittin Böcek’e plaket takdim etti. Daha sonra davetlilere Büyükşehir Belediyesi standında, Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak Türk Patent Kurumuna coğrafi işaret başvurusu yapılan Antalya Yanıksı dondurması ikram edildi. Antalya Coğrafi İşaretler Zirvesi’nde iki gün boyunca panel ve söyleşiler gerçekleştirecek.
Benzer Haberler
Et ve Süt Kurumunun Görevi Kar Etmek Değil!
Kirazdere’ye İki Yılda 16 Bin Alabalık Salındı
Coğrafi İşaret Kıymetli Bir Kimliktir
Kahverengi Kokarca İle Mücadelede Sülünler Devrede
Soğanda Üretici İle Market Arasındaki Fiyat Farkı Yüzde 220!
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Olarak Kısırlaştırma Seferberliğine Katkı Sunmaya Hazırız
Uzungöl'e HES Yapılmayacak
Yeşil Yakalılarla Söyleşiler Eskişehir'de Gerçekleştirildi