Telefon
WhatsApp
Gıda Sektörünün İhracat Şampiyonları Ödüllerini Aldı
300 X 250 Reklam Alanı

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB), 2024 yılında sektörel bazda en fazla ihracat yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunan üyelerini ödüllendirdi. Birlik üyeleri arasında en fazla ihracat yapan 10 firmanın açıklandığı törende; birlik bünyesinde yer alan 6 alt sektörde en fazla ihracat yapan firmalara da ödülleri verildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirilen ödül törenine İSHİB Başkanı Müjdat Sezer ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan, sektörün önde gelen firma ve dernek temsilcileri katıldı.

Arı Ürünleri, Et Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri, Yumurta, Beyaz Et, Su Ürünleri olmak üzere 6 alt sektör ile birlik genelinde ilk ona giren firmaların adının açıklandığı törende, ilk beş firmaya ödül, ilk ona giren diğer firmalara ise başarı sertifikaları verildi.

İhracatın lideri Kemal Balıkçılık oldu

Birlik toplam ihracatında ilk sırayı Kemal Balıkçılık alırken, Banvit ikinci, Şenpiliç ise üçüncü oldu. Paktavuk, Hastavuk, Orallar Zirai Ürünler, Ak Gıda Sanayi, Rella Gıda, Fokacı Su Ürünleri ve Bu Piliç ise toplamda en fazla ihracat yapan firmalar arasında yerini aldı.

Sektörel bazda bakıldığında ise Beyaz Et kategorisinin ihracat lideri Banvit olurken, Su Ürünleri kategorisinde Kemal Balıkçılık, Yumurta kategorisinde Pak Tavuk, Süt ve Süt Ürünleri kategorisinde Ak Gıda, Kırmızı Et Ürünleri kategorisinde Amana Foods Gıda Ürünleri ve Arı Ürünleri kategorisinde Altıparmak Gıda (Balparmak) zirvenin sahibi oldu.

“Sektörün en fazla ihracatı Irak’a”

Törenin açılış konuşmasını yapan İSHİB Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 2024 yılında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 11 oranında artış ile 3 milyar 863 milyon dolar ihracat yaptığını belirtti. Sezer; bu ihracat rakamının 2 milyar 83 milyon dolarının su ürünleri, 675 milyon dolarının kanatlı eti, 529 milyon dolarının yumurta, 364 milyon dolarının süt ürünleri ve 174 milyon dolarının et ürünlerinden oluştuğunu bildirdi. Sezer, 2024 yılında sektörün en fazla 590 milyon dolar ile Irak, 481 milyon dolar ile Rusya, 251 milyon dolar ile İtalya’ya ihracat yaptığını kaydetti.

Sezer, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin (İSHİB) ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 12.6 oranında artış ile 1 milyar 201 milyon dolar ihracat yaptığını söyledi.

“Tavuk ürünleri ihracatında Avrupa'ya kapı aralandı”

2025 yılı hedeflerinden bahseden Başkan Müjdat Sezer, sektör ihracatının 4,5 milyar dolar olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Sezer sözlerine şöyle devam etti: “Birlik olarak bakanlıklarımız destekleri ile dünyanın dört bir yanına ihracat yapabilmemiz için var gücümüzle ve ihracatçılarımızın gayretleriyle çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde, sektör olarak 2025 beklentimiz Çin'e kanatlı ürünleri ihracatımızın açılması, su ürünleri sektöründe kapalı olan kalemlerin ihracata başlaması ve Suriye gibi potansiyel ülkelerle olan ticaretimizin artması. Ayrıca, kanatlı ürünleri sektöründe en önemli hedef pazarımız olan AB’ye ısıl işlem görmüş ürünlerin ihracatı başladı. Tavuk ürünleri ihracatında Avrupa'ya kapı aralandı diyebiliriz. Bir sonraki adım taze ve dondurulmuş ürünlerin ihracatının açılmasıdır.”

İhracatta hedeflerinin, katma değeri yüksek ürünlere öncelik vermek ve ileri işlenmiş ürünlere odaklanarak birim fiyatı yüksek ürünlerin satışını artırmak olduğunu vurgulayan Sezer, bununla beraber sektörün Türkiye ekonomisine katkısının daha da artacağını söyledi.

“Üretim artışının sağlanması en önemli hedef”

Dünya genelinde yaşanan savaşların küresel gıda tedariğini zora sokmaya devam ettiğini kaydeden Başkan Sezer, “Sektörümüz bu zorlu durumu avantaja dönüştürmek ve gıda talebinin ülkemize akmasını sağlamak için tüm çalışmaları yapmaya devam ediyor. Bunun için gerekli olan üretim artışının sağlanması en önemli hedef olarak önümüze çıkıyor. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü olarak üretimin arttırılmasına yönelik yatırımları önemsiyoruz. İleride artan tüketimleri zamanında karşılayabilmek için bugünden acilen IPARD kaynaklarının yeni üretim birimlerine arttırılması ve kullandırılması gerekmektedir. Bu tarz yatırımlar yüksek maliyetli yatırımlar olduğundan devletin desteklemesi çok önemli. Yine su ürünleri olsun kanatlı sektörü olsun kırsal kesimde istihdamı sağlayan, bu yanı ile köyden kente göçün de azalmasını sağlayan, topluma sosyolojik olarak olumlu etkileri olan bir sektörüz. Ancak kırsalda çalışma şartlarının iyileştirilmesi buralarda çalışmayı cazibeli hale getirir ve artırır. Sektör olarak canlı ile uğraşan bu anlamda meşakkatli dolaysıyla, diğer sektörlerin de yaşadığı istihdam sorununu daha güçlü yaşayan bir sektörüz. Bu itibarla yine devletin üreticiye, işverene vereceği destekler bizim de elimizi güçlendirecek ve sahadaki istihdamı artıracaktır” dedi.

Başarılı ihracatçılara ödüllerini veren İSHİB Başkanı Müjdat Sezer’e; İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan, İSHİB Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun ile İSHİB Başkan Yardımcısı Teoman Durukan eşlik etti.

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

300 X 250 Reklam Alanı

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Yazarlarımız

Eskişehir Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği