Vatandaşların Sağlığıyla Oynayanların Gözünün Yaşına Bakmayacağız!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ürün Güvenliği Haftası Açılış Konferansı"na katıldı.
Bakan Yumaklı programda yaptığı konuşmada Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 55'inin kentlerde yaşadığına, Türkiye'de bu oranın yüzde 77'ye ulaştığına işaret ederek, bu demografik değişimin, daha fazla üretme ve tüketme ihtiyacını oluşturduğunu söyledi.
Dünyadaki gelişmeleri takip ederek, risklere ve yeni süreçlere karşı sektörün dayanıklılığını artırmak amacıyla çalışmaya devam ettiklerini aktaran Yumaklı, güvenilir, sağlıklı ve kaliteli gıda üretmek ve altyapıyı güçlendirmek için çalıştıklarını anlattı.
Bu kapsamda, kırsal kalkınma destekleri, organize tarım bölgeleri, su ve sulama yatırımları ve regülasyon faaliyetleri başta olmak üzere güvenilir gıdayı temin için birçok başlıkta faaliyet yürüttüklerini vurgulayan Yumaklı, gıda zincirinin ilk aşaması olan üretim sürecinde de aktif şekilde sahada olduklarını ifade etti.
"ŞU ANA KADAR 640 BİN GIDA DENETİMİ GERÇEKLEŞTİRDİK"
Sağlıklı gıdanın temeli olan bitki ve hayvan sağlığına yönelik son iki yılda 100'e yakın uygulamayı hayata geçirdiklerini söyleyen Yumaklı, gıda ürünlerinin satış ve toplu tüketimine dönük denetimlerinin sürdüğüne işaret ederek şöyle devam etti:
"Vatandaşlarımızın sağlığıyla oynayanların hiçbir şekilde gözünün yaşına bakmayacağımızı, bunun kırmızı çizgimiz olduğunu ifade ettik. Yıllık denetim planlarımız, rutin denetimlerimiz var. Her türlü iletişim vasıtasıyla bizlere iletilen şikayetler var. Hiçbir tanesini ıskalamadan mutlaka üzerine gidiyoruz. Sahada gıda denetimi yapan 8 binden fazla arkadaşımız var. Bu güçlü altyapıyla 2024'te 1,3 milyon denetim yaptık. 1 Ocak'tan bu yana 640 bin gıda denetimi gerçekleştirdik. Bu denetimlerin sonunda 14 bin 706 uygunsuzluk tespit ettik, 352'si hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunduk, yaklaşık 1,4 milyar lira civarında da idari para cezası uyguladık."
Bakan Yumaklı, bütün denetim sonuçlarını şeffaf şekilde, anlık olarak vatandaşlarla paylaştıklarını, bununla ilgili de karekod uygulamasını hayata geçirdiklerini belirtti.
Bu kapsamda işletmelerin uygunsuzluk oranını düşürmeyi hedeflediklerine dikkati çeken Yumaklı, "Karekod uygulamasında 28 Temmuz, işletmelerimizin uyum sağlaması için son tarih. Artık bundan sonra firmaların buna uyum sağlamasını da takip etmiş olacağız." diye konuştu.
"EYLEM PLANLARIMIZI SAHAYA AKTARACAĞIZ"
Bakan Yumaklı, ürün güvenliği konusunun 4. Tarım Orman Şurası'nda da yoğun şekilde ele alınan başlıklardan olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:
"Burada güvenilir gıdaya ilişkin birçok konu konuşuldu, bunlara ilişkin eylem planlarımızı oluşturup en kısa zamanda sahaya aktaracağız. Güvenilir gıdayı, gıda arz güvenliğimiz ve rekabet gücümüzün en önemli anahtarı olarak görüyoruz. Üretim, satış ve toplu tüketimde, halkımıza uygun şekilde hizmet veren bütün üretici ve işletmelere teşekkür ediyorum. Bu alandaki çalışmalarımıza, paydaşlarımız ve vatandaşlarla katkı vermeye devam edeceğiz."
Benzer Haberler
Ordu Fırın Fasulyesi Kavurması Coğrafi İşaret Aldı
Vatandaşların Sağlığıyla Oynayanların Gözünün Yaşına Bakmayacağız!
Kırmızı Et, Yumurta, Süt ve Tavuk Emekli Maaşından Çok Daha Hızlı Zamlandı
Kuru Meyve Sektöründe 12 İhracat Şampiyonunun 11’i Egeli
Türk Çikolata İhracatçıları 180 Ülkeye Mutluluk Dağıttı
Türk Gıda İhracatçıları ABD’ye Akın Etti
Leklek Fasulyesinin Üretimi Destekleniyor
Tarım Zehirleri Sağlığımızı Tehdit Ediyor!